maandag 29 februari 2016

Herontwerp deel 3: Stairway to herontwerp: waar ga ik nu mee aan de slag

Vanuit de Curriculum Analyse een probleem omschrijven.

Bedenken:

Wat wil ik mijn herontwerp bereiken?
Wat zijn de leerdoelen van mijn herontwerp (leerlingen of team)?

De leerdoelen ga ik fine tunen/uitpluizen in een trapmodel: gelaagdheid in aanbrengen, stappen aanbrengen.
Hiervoor gebruik je een taxonomie: hoe je op verschillende niveaus kunt leren, het bepaalt de diepere lagen in jouw trap.

Zelfsturing: uit welke componenten bestaat dat?
Feedback: uit welke componenten bestaat dat?
Vakdomein: op welke doelen richt je je?
Hoe komen deze in het trapmodel aan bod.


Als je de trap (leerdoelen en lagen) klaar hebt, dan ga je daar een activiteit bij bedenken.


ROLTRAPMODEL: lekker snel

vrijdag 26 februari 2016

Girls just wanna have fun, ook bij het maken van een curriculumanalyse


Girls just wanna have fun....en geef ze eens ongelijk.Weet je, ik wil ook best wel werken omdat het moet. Ik denk dan meteen aan werk als het huishouden, dat doe ik dan wel liever met een lekker muziekje op, wat dan toch weer voor de fun zorgt.
Het maken van de curriculumanalyse was ook hard en serieus werken en niet altijd fun. Er zitten flink wat uurtjes, twijfels overpeinzingen (hoort het 5-gelijke dagen model nu thuis bij 'tijd', en welke invalshoek kies ik bij leerkrachtrollen? functiebeschrijvingen of de ontwikkeling naar een professionele leeromgeving?), en ook best wat stress (naarmate het inlevermoment naderde) in. Het was hier niet een lekker muziekje dat voor de fun zorgde, maar het zien groeien van de analyse.
Allereerst het kiezen van de vorm waarin ik het zou opmaken, zodat het duidelijk en overzichtelijk zou zijn.  Alle informatie beetje bij beetje verzamelen en toevoegen, ordenen, herordenen, herschrijven, weer weghalen. Het steeds opnieuw de focus aanbrengen, alle informatie terugbrengen tot de kern. Net zo lang passen, meten en puzzelen tot het klopt. En dan een studiegenoot er naar laten kijken, die weer dingen zag, waar ik inmiddels blind voor was geworden.

Ook het maken van de prezi, zorgde voor een goede funfactor: los met de creativiteit. Ik heb dan ook niet gekozen voor een formele vorm, maar voor een speelse, kleurige variant.

Wat ook fun is is het terugkrijgen van feedback van Dagmar en Michiel en daarin te lezen dat je goed op weg bent of dat het gewoonweg in orde is. En om feedback van collega's te krijgen die de analyse herkenbaar en duidelijk vinden. Graag zou ik mijn curriculumanalyse aanpassen zodat het de beoordeling goed krijgt, maar of me dat gaat lukken? Het is zo druk op mijn werk, dat ik vrees dat ik de tijd daarvoor niet ga vinden. Die 'goed' is niet eens de belangrijkste reden dat ik mijn analyse nog verder zou willen uitwerken. Het is meer dat ik, eenmaal goed gevorderd met de curriculumanalyse de behoefte voel me nog meer te verdiepen, Het is ook fun om je zoveel inzichten te vormen van je school en onderwijs! Zo heb ik nu nog de volgende punten:
- Ik heb helaas (nog) niet de POM 2015/2016 (Primair Onderwijs Monitor), ingevuld door leerkrachten, ouders en leerlingen, kunnen   meenemen in deze analyse, omdat deze op dit moment nog niet uitgewerkt is.
- Ik weet vanuit de praktijk dat het werken met coöperatieve werkvormen een doel is voor alle groepen bij ons op school. Alleen vind ik dit doel niet nader omschreven terug in het schoolplan. Hier moet ik nog navraag naar doen. Hetzelfde is het geval met ict-vaardigheden van leerlingen.
Er zijn als het ware dingen die ‘in de lucht hangen’, maar die pas in de nieuw te vormen visie/koers nadrukkelijker meegenomen zullen worden.
- Wat ik nog wil weten:
   * hoe denken leerkrachten over doelen rondom eigenaarschap
   * hoe denken leerkrachten over leerlijn begrijpend lezen (herkennen ze deze?)
   * hoe denken leerkrachten over leerlijn kunstzinnige oriëntatie (herkennen ze deze en wat doen zij         ermee?)

   * herkennen leerlingen het doelgericht werken in de lessen van de kernvakken?

Ik verwacht ik bovenstaande punten nog wel verder zal kunnen uitdiepen in het proces van het vormen van een visie en een koers die we nu op school doorlopen en waar ik aan mag bijdragen. 



donderdag 25 februari 2016

Kennis delen op een studiedag....leuk en een beetje spannend

Vandaag mocht ik, n.a.v. de denkdag die we 4 februari hadden, mijn kennis over het belang van instructie delen met het team. Erg leuk om al die dingen waar je de laatste tijd zo in hebt gezeten, nu ook te kunnen delen met een groter publiek. Te meer omdat het ook deel uitmaakte van de presentatie van de koers die we met de school willen gaan uitzetten.
Best een beetje spannend ook. De normale vertwijfelingen: weet ik nog wel wat ik moet zeggen, zeg ik geen rare dingen. Maar ook nieuwe onzekerheden: het is de eerste keer dat ik me op deze wijze presenteer aan het team, met allerlei kennis. Wat zouden ze daarvan vinden?
Maar het is prima verlopen en kreeg leuke feedback als: je kunt echt wel merken dat je goed verdiept hebt in het onderwerp.

dinsdag 23 februari 2016

Gelukkig bedenken ze ook zoiets...(wie is ze??☺)


Ze bedenken ook van alles....



3 x Bloom's taxonomy, maar dan anders..




De wondere wereld van de taxonomie: HOT!

Nu ik me aan het verdiepen ben in taxonomieën, kom ik terecht in een voor mij voorheen onbekende wereld: de wondere wereld van de taxonomie en dan met name die van Bloom en dan met name in de VS. Zo zeg....daar is die taxonomie hot. Hot in de zin van hip en we maken er veel aantrekkelijk materiaal voor en hot in de zin van HOT,  Higher Order Thinking.
Wat ik vooral zo boeiend vind is dat ze die taxonomie zo visueel en helder maken voor de leerlingen. Er is allerlei vrolijk vormgegeven materiaal om de kinderen bewust te maken van de verschillende fasen in het leerproces en welke vaardigheden daar bij horen. Het feit dat ze zelf beroemde films gebruiken om de taxonomie te visualiseren, ik vind het vooral ook erg grappig. Goh, daar hebben wij dan nog veel in te doen, denk ik dan.
Met name in kinderen bewust maken en inzicht geven in hoe leren werkt en welke invloed je daar zelf op hebt en hoe je dat het beste voor elkaar kunt krijgen. Op een manier waarbij je het hen ook echt aanleert en niet dat het af en toe eens ter sprake of voorbij komt. Soms bekruipt me wel het gevoel dat we de wereld van volwassenen willen overzetten naar kinderen, met al onze doelen, doelmatig werken, meta-cognitieve, executieve vaardigheden enzo meer. De woorden zelf hebben al geen kindvriendelijke klank.
Maar aan de andere kant denk ik ook dat we onze leerlingen (juist in deze tijd van snelle informatie en digitalisering en een veranderend wereldbeeld) niet moeten onderschatten in wat ze allemaal in zich hebben en kunnen. Maar ze kunnen dat niet zomaar. En juist daar komen de taxonomieën in zicht, die geven ons de handreiking om de kinderen stapje voor stapje dichter bij echte zelfstandigheid te brengen. Ze laten ons zien dat er nog een hele fase voor het eigenlijke DOEN ligt. Ik heb het gevoel dat we juist die eerste fasen vaak te snel doorlopen of zelfs overslaan en dan besluiten dan kinderen iets toch niet kunnen.


maandag 22 februari 2016

Bezoek innovatieve school: De kwartiermaker - 's-Hertogenbosch

Samen met Sabine en Dagmar bezoek ik KC De Kwartiermaker in 's-Hertogenbosch. Ik ben benieuwd naar de manier waarop zij kinderen laten werken aan individuele doelen en hoe dit wordt bijgehouden in een portfolio.

Vanaf de plek waar wij onze auto parkeren, veraadt het gebouw niet dat we hier voor een innovatieve school staan. De school is gevestigd in een bestaand gebouw, wat eerder ook dienst deed als school. Bij binnenkomst in de aula, valt meteen het keukenblok op, dat een deel van de aula inneemt. Hier ontmoeten moeders van leerlingen elkaar en drinken samen koffie, vertelt directeur Kim Cleijn ons later. De Kwartiermaker heeft te maken met een multiculturele populatie, ongeveer
 52% van de leerlingen zijn gewichtsleerlingen. Kim omschrijft het als een pittige populatie. Ouders van allochtone afkomst lijken ook minder gevoel te hebben bij een innovatieve school. Hun kind gaat daar naar school omdat het dichtbij is, niet omdat de school innovatief is. In de aula van de school is een ouderontmoetplek met keukentje. Hier ontmoeten ouders elkaar tussen 8.30 en 9.00 uur en kunnen zij koffie drinken.

We worden hartelijk ontvangen door  Kim. Het is de eerste rondleiding die sinds enige tijd weer geeft. Er zijn de voorgaande periode zoveel rondleidingen geweest, dat het tijd was voor een pauze.
Eerst vertelt ze ons uitgebreid over het onderwijs op De Kwartiermaker.

Het concept van De Kwartiermaker is gepersonaliseerd leren. Hierover kun je in de schoolgids van De Kwartiermaker meer lezen. Peilers hierbij zijn dat het kind inzicht heeft in het eigen leren en dat de leerkracht en pedagogisch medewerker het kind begeleiden bij zijn leerproces.Daarbij hanteren de principes van het ego onderwijs.t
Oorspronkelijk waren de units als volgt ingedeeld: 1/2, 3/4/5 en 6/7/8. Maar kijkend naar de fases van ontwikkeling is dit veranderd naar 1/2/3 (spelend leren), 4/5/6 (formele leren/inoefenen) en 7/8 (inzichtelijk leren). Per Unit zijn er twee thuisgroepen, deze zijn heterogeen. De grootste thuisgroep bestaat uit 25 leerlingen.

De term leerkrachten wordt op de Kwartiermaker trouwens eigenlijk niet gebruikt. Het zijn begeleiders en een begeleider kan ofwel een leerrkacht of een onderwijsassistent zijn.

Er wordt gewerkt vanuit leerlijnen en ontwikkellijnen. Daarbij moeten er keuzes gemaakt worden uit de bronnen. Wat hierbij van belang is te onderkennen dat je leerkrachten de leerlijnen wel kennen, maar dat zij evengoed de instructie op een andere manier kunnen doen, of de stof op verschillende manieren aanleren. Op de Kwartiermaker wordt er aan gewerkt om dit op een lijn te krijgen.
Er wordt dus niet gewerkt met methodes. Wel wordt Estafette voor het technisch leesonderwijs aangehouden. Voor rekenen worden Wiswijz en Parwo als bron gebruikt. Werken met methodes brengt op dit moment met zich mee dat het kopieerapparaat maximaal wordt ingezet omdat er zoveel werkbladen worden gekopieerd. Dit is geen optimale situatie geeft Kim toe.

Op de Kwartiermaker wordt verder gewerkt met kernconcepten, dit is in de praktijk nog niet zo breed ingezet als gewenst. In de Units 2 en 3 worden de kernconcepten bijvoorbeeld nog niet gekoppeld aan rekenen en taal, maar wel aan wereldoriëntatie. Het uitwerken van een kernconcept vraagt best wel wat van een leerkracht. Kim laat ons een uitwerking van een concept zien. Ze geeft aan dat de ene leerkracht er voor kiest zo'n concept al heel erg volledig in te vullen, waar een ander meer ruimte kan open laten, zodat de andere begeleiders het verder naar behoefte kunnen invullen.

Op De Kwartiermaker wordt ook gewerkt met portfolios. In een portfolio houdt een kind de doelen bij waar het aan werkt. Deze doelen op kindniveau kunnen zij aanklikken in een digitaal programma zoals Math (Exova) voor rekenen. De begeleiders kiezen wel het domein, waarbinnen het kind de doelen kan kiezen. Ook worden de werkhouding en de sociaal emotionele vaardigheden op een zogenaamde ik-kaart of ik-blad bijgehouden in het portfolio.
Daarnaast houden de leerkrachten op de achtergrond ook nog een kindplan bij.
De leerkracht is 2 x per jaar vrij geroosterd om gesprekken met leerlingen te houden om de ik-kaart in het portfolio door te spreken. 2 x per jaar is er een portfolio gesprek van 15 minuten. Bijzonder hierbij is dat de leerling zelf het portfolio presenteert aan zijn ouders.
Daarnaast is er ook 2 x per jaar een inloopgesprek, waarin bijvoorbeeld analyses van toetsresultaten kunnen worden besproken.

Er wordt geen huiswerk gegeven vanuit het oogpunt dat kinderen vanuit eigen motivatie hun doelen willen behalen.

Op de Kwartiermaker is er op dinsdag en donderdag ook De Kwartiermaker Plus, dit zijn verlengde schooldagen.

Na deze uitgebreide uitleg, neemt Kim ons mee voor een rondleiding door de school. De sfeer in de school voelt fijn. Overal zie je de kinderen aan aan het werk. Wat opvalt is dat in de Units 2 en 3 allemaal in de groepen gewerkt wordt op het moment dat wij rondgeleid wordt. En dus niet op de leerpleinen. De school is gevestigd in een bestaand gebouw en het is niet altijd makkelijk om het gebouw te laten doen wat het onderwijs wil (om het zo maar te zeggen☺) vooral niet, als je met innovatief onderwijs te maken hebt. Invallers is ook zoiets, wat voor een innovatieve school nog best lastig is, of beter gezegd voor de invaller zelf. Kim is in het gesprek met ons ook zeer open over de dingen waar je als innovatieve school tegenaan kunt lopen. Het maakt haar niet minder enthousiast en gedreven en je merkt aan alles dat ze staat achter het concept van De Kwartiermaker. Voor ons als studenten juist door haar openheid een interessant en verrijkend bezoek.

zondag 21 februari 2016

Wat te denken van trapmodellen?

Ik denk...Bloom (wie niet)
Dit is de link naar dit mooie overzicht (het heet Bloom's Taxonomy Teacher Planning Kit)
Er zijn nog veel meer leuke visualisaties van Bloom, 
kijk hier maar eens.

of Miller Assessment Skills/ Performance

En ik denk aan het Dreyfus model

Deze sluit mooi aan bij de niveaus die ik in mijn visiestuk heb beschreven met betrekking tot het belang van instructie op de weg naar een onderzoekende manier van leren.

woensdag 17 februari 2016

Wat te denken van Instructional Design modellen?

Ik denk...
misschien Dick and Carey model.

of ASSURE model (dit is misschien wel een 'winner'☺)

of Smith & Ragan

Bovenstaande zijn alledrie meer gericht op het ontwerpen van een leerproduct of leersysteem.
Een model dat meer gericht is op op de lespraktijk in de klas, zoals
het Morrison Ross en Kemp model (een zeer uitgebreid model).


Ik zal me in deze modellen in ieder geval wat verder gaan verdiepen om te kijken of ze bruikbaar zijn voor mijn herontwerp.

woensdag 3 februari 2016

Kokkerellen met MLI'ers deel 2

Oh, oh, gelukkig had ik na een goede verkoudheid mijn smaak weer terug! Want wat was het weer lekker: pizza met pikante humus, tomaatjes en rucola en een heerlijke salade van gnocchi en asperges. Très bien, Sabiene!

Divergent denken over het idee herontwerp

Ik denk niet dat ik divergent denken heb afgeleerd, zoals Sir Ken Robinson stelt. Ik denk eerder dat het meer is als met skieën of trampoline springen: jonge kinderen doen dat met veel grotere onbevangenheid dan volwassenen die dit zelden doen. Het is eerder de angst om 'iets stoms' te doen of denken/zeggen in het geval van divergent denken.

Divergent denken voelt als spel en spelen en in eerste instantie leek het bij de opdracht die we in bijeenkomst 3 kregen ook of het buiten het plezier van het spel, het divergent denken niet naar iets 'nuttigs' leidde.

Echter, achteraf vond ik de meest onconventionele vragen, bij het vaststellen van de juiste vraag, de meest bruikbare gedachten:
- Wat als we ouders de leerdoelen laten bepalen?
   (Ja, hoe gaan de leerlingen ouders betrekken bij hun      
   leerontwikkeling?)
- Hoe leren we de kinderen om de leerdoelen van de leerkracht te    
  omzeilen?
  (Ja, hoe leren we de leerlingen kritisch denken over wat zij leren 
  en wat zij willen leren?)

Waarom hielpen deze onconventionele vragen mij het meest? Omdat de andere, minder conventionele gedachten, ook al in mijn hoofd bestonden...Ze zetten me niet op een nieuw pad.

Jammer dat de opdracht kort duurde, want eenmaal op stoom had ik wel verder willen denken. Ik ga het zelf zeker nog eens 'uitproberen'. In mijn eentje, maar liever met anderen, dat maakt het 'spel' wel veel interessanter.

Na ronde 1
Na ronde 2


Herontwerp deel 2: idee herontwerp revisited


Na de lesdag van deze week, heb ik het idee voor mijn herontwerp wat breder getrokken.
Het concept waar ik nu van uit wil gaan en verder wil gaan onderzoeken is

zelfregulatie

Ik vind het eerlijk gezegd maar een lelijk woord, het klinkt zo klinisch. Daarbij is het ook zo'n 'veelgehoorde term', die ook nog eens bij de 21st century skills wordt genoemd....mmmm er hangt iets van 'dat is het nú weer helemaal' aan. Het woord eigenaarschap klinkt aardiger, maar dekt niet de hele lading en is misschien ook maar gewoon de hippe variant van zelfregulatie. 

In het advies Ons Onderwijs 2032 vind ik het woord zelfregulatie niet terug als vaardigheid. Hier wordt het omschreven als 'leervaardigheden': 
leerlingen ontwikkelen strategieën om zich een leven lang nieuwe kennis en vaardigheden eigen te kunnen maken. Ze krijgen inzicht in hun leerstijl, leren hoe ze doelgericht en zelfstandig kunnen werken aan een leervraag en kunnen reflecteren op het leerproces. 

Eigenlijk is dit wel waar ik met mijn herontwerp aan de slag wil. Ik denk wel dat wanneer het om literatuuronderzoek gaat, ik met zelfregulatie en selfregulation het meeste kan vinden. Maar ik ga ook de termen eigenaarschap en leervaardigheden gebruiken.

Verder wil ik wel kijken naar hoe ik het beste kan aansluiten bij wat er bij ons op school al wordt ingezet, zoals het portfolio en de doelencirkel en dit eventueel herontwerpen, dus. Zie hierover mijn voorgaande post 'Idee herontwerp'

Hier heb ik al wat aanknopingspunten voor verder uitwerking neergezet.

Ik zit in een mindmapflow.....

Advies Onderwijs 2032 in een mindmap