Vandaag weer een denkdag gehad met het MT en onze IB'er. Vandaag hebben we ons gebogen over het wereldoriënterend onderwijs en welke kant we daarmee op willen. Vooraf hebben we wat literatuur doorgenomen en nog eens naar het advies onderwijs2032 en het curriculum van de toekomst gekeken.
Dat het anders moet als het nu is, is voor ons wel duidelijk. Ten eerste hebben we twee verschillende vormen van wereldoriënterend onderwijs in de school: werken met methodes en werken met thema's.
Dat (alleen) werken met methodes niet meer aansluit bij het onderwijs dat wij kinderen willen bieden en bij de vaardigheden die wij kinderen willen leren, dat is eigenlijk ons uitgangspunt.
Er zijn best wel wat mogelijkheden op dat gebied. Maar niet over alles is even veel informatie te vinden, zeker niet als je zoekt naar wetenschappelijk onderbouwde informatie. Voor bijvoorbeeld het werken met concepten is het lastig om terug te vinden, waarom dit nou zo goed zou zijn? Het advies onderwijs 2032 heeft het over kennisdomeinen, wat al best weer richting de concepten gaat....Integratie is het woord dat hierbij misschien een sleutelwoord is en dat is dan misschien ook de term waar verder op doorgezocht moet worden?
Daarnaast rijst de vraag: hoe gaan we de leervaardigheden, meta-cognitieve vaardigheden, executieve functies 21st centuryskills, higher order thinking of hoe je het ook maar wilt noemen integreren in het wereledoriënterend onderwijs. Kan dit wel als je nog methodes gebruikt?
Is het wel te realiseren? M.a.w. hoeveel tijd gaat dat ons kosten? Hoe gaan we iets fase-gewijs invoeren.
De uiteindelijke uitkomst van de denkdag is dat we een beeld hebben van de richting die we op zouden willen, waarvan we vinden dat het aansluit bij onze visie en kernwaarden en onze visie op onderwijs. We willen deze richting verder gaan onderzoeken en uitdiepen of het ook daadwerkelijk kan zijn wat we ervan verwachten. We willen het ook goed onderbouwd hebben.
Ontzettend inspirerend, motiverend, uitdagend en leuk om hier mee bezig te mogen zijn. Het is ook erg goed te ervaren dat ik al dingen vanuit mijn studie kan meenemen in de visie die we vormen en de bijdrage die ik liever door het geven van achtergrond en argumenten.
donderdag 31 maart 2016
woensdag 16 maart 2016
Herontwerp deel 5: doelbepaling
Herontwerp Zelsturing bij het schrijven van teksten
Domein 1 Leervaardigheid zelfsturing
Domein 2 Leerinhoud taal, schriftelijke taalvaardigheid
Domein 3 Feedback geven
Doelbepaling:
Een leerling
kan zelfsturend werken bij het schrijven van teksten. Hierbij werkt elke
leerling op een zelfsturende manier aan de volgende doelen:
- kan korte, eenvoudige teksten schrijven over alledaagse onderwerpen in de vorm van een briefje, kaart of e-mail. Kan de meest voorkomende leestekens gebruiken;
- kent woordsoorten en beheerst werkwoordspelling en regels voor spelling.
Leerlingen
die meer uitdaging nodig hebben werken na het behalen van bovenstaande doelen
tevens op een zelfsturende manier aan de volgende doelen:
- leerling kan samenhangende teksten schrijven met een eenvoudige, lineaire opbouw, over uiteenlopende en vertrouwde onderwerpen. De tekst bevat een volgorde met inleiding, kern en slot;
- leerling beheerst nog niet alle spellingsproblemen, heeft kennis van de lijdende, bedrijvende en vragende vorm, en beheerst moeilijke gevallen van de persoonsvorm.
De doelen van
zelfsturing omvatten het volgende:
Elke leerling
streeft de volgende doelen na:
- de leerling kan zich realistische
doelen stellen;
- de leerling kan doelgericht
handelen:
o hij kan zich concentreren;
o hij kan zichzelf motiveren voor en
richten op de uitvoering van een taak;
o hij kan een planning maken voor de
taak;
o hij kan de planning monitoren en
bijstellen.
- de leerling werkt
samen met anderen (planning en overleg);
- de leerling kan feedback op het eigen gedrag en handelen benutten om adequate vervolgkeuzes te maken.
Leerlingen
die meer uitdaging nodig hebben streven na het behalen van bovenstaande doelen
tevens het volgende na:
- de leerling werkt
samen met anderen (feedback geven en ontvangen);
- de leerling kan reflecteren
op het eigen handelen en de uitvoering van de taak;
- de leerling neemt verantwoording
voor eigen handelen en keuzes, en heeft zicht op consequenties van het eigen
handelen voor de omgeving;
- de leerling heeft inzicht
in de ontwikkeling van eigen competenties.
Doel voor de
leerkracht
Het geven van
gerichte, procesmatige op zelfsturing gerichte feedback die het zelfsturende
proces dat het kind doorloopt ondersteunt en begeleidt.
dinsdag 15 maart 2016
Aangepaste Curriuculum Analyse Deel A, B en C
Ik heb mijn Curriculum Analyse deel A, B en C nog een beetje aangepast, n.a.v. het inzoomen op kerndoel Nederlands: schriftelijk onderwijs en gesprekken die ik hierover heb gehad met collega's en vragen die zij hierover beantwoord hebben.
Ook mijn prezi heb ik daarop aangepast.
zondag 13 maart 2016
Flow doe je zo
Flow is een mentale toestand waarin een persoon volledig opgaat in de activiteit, met een gemotiveerde en energieke focus. In een moment van flow zijn onze gedachten, verlangens en gevoelens in harmonie. Succes boekt men in de voortgang van het proces.
Bovenstaande omschrijving las ik op de site http://www.oy-yo.nl/oyyo/index.php/wat-is-flow, waarbij het gaat om het ontstaan van flow tijdens paardrijden. Iets wat ik me heel goed kan voorstellen!!
Zelf ervaar ik flow op verschillende momenten. Ik houd van schrijven en daarvan kan ik ook echt in een flow raken, of het nu schrijven voor mezelf, m'n werk of m'n studie is. Het kan gebeuren wanneer ik aan een vrije schrijfopdracht werk (die vaak gemaakt lijken voor het creëren van flow, omdat er geen beperkingen zijn), maar ook in een meer 'verplichte' opdracht zorgt het zoeken naar de juiste woorden, het maken van de goede zinnen en het helder en duidelijk verwoorden van mijn kennis en ideeën tot een flowmoment leiden.
Ik ervaar ook flow wanneer ik op mijn drumstel oefen. Opnieuw en opnieuw. Het is voor iemand als ik, die heel veel in haar hoofd bezig is, heerlijk om dat hoofd min of meer uit te schakelen. Relax en de controle loslaten! Ik moet het vooral niet proberen en dan gebeurt het. Vooral een andere beleving van tijd vindt dan plaats en ik ben zo een uur verder.
Tijdens deze studie heb ik ook al meerdere malen flow ervaren, want ik vind leren leuk en houd er van te lezen en dingen te begrijpen en doorgronden. De studie heeft voor wat betreft inhoud veel in zich waardoor ik tot flow kan komen. Ook zorgt de inzet van en de interactie met mijn medestudenten ervoor dat flow kan ontstaan. Samen zo opgaan in een opdracht, zoals bijvoorbeeld het glasperlenspiel in LA1, waarbij de verbanden tussen concepten steeds duidelijker werden, leek al aardig op flow (ware het niet dat we iets meer moeite hadden om het mooi op papier te krijgen ☺)
zaterdag 12 maart 2016
Flow met je reptielenbrein
Dat heb ik (natuurlijk weer) niet zelf bedacht, maar ik bekeek vandaag een uitzending van 'Dus ik ben' en daar werd uitgelegd dat Flow plaatsvindt vanuit ons reptielenbrein. Dat doet het minder geweldig klinken, maar ook wel weer heel logisch!
De uitzending kun je hier zien.
De uitzending kun je hier zien.
Nieuw domein herontwerp: Nederlands -> schriftelijke vaardigheid
Ik heb nog even goed nagedacht over het tweede domein voor mijn herontwerp. Zoals al eerder geschreven wil ik liever niet kiezen voor een voor de hand liggend domein bij het domein zelfsturing, zoals wereldoriëntatie. Ik zie bij de studenten om me heen dat een redelijk aantal hiermee aan de slag gaat, vaak in combinatie met onderzoekend leren, waar zelfsturing ook een onderdeel van is. Daarbij is het bij ons op school op dit moment zo dat we nog niet weten of hebben vastgesteld hoe we wereldoriëntatie de komende jaren gaan vormgeven. We gaan hier binnenkort op een denkdag binnen een kleine groep van MT, ib'er en ik als student MLI, ons verder in verdiepen en proberen bepaalde uitgangspunten vast te stellen. Daarna zal dit nog verder besproken moeten worden met het team.
Het zou dus ook te vroeg zijn om hier iets voor te gaan ontwerpen.
Kijkend naar de vakdomeinen in onze school die extra aandacht verdienen, denk ik aan gesprekken die ik met collega's uit de bovenbouw heb gevoerd over het niveau waarop onze leerlingen teksten schrijven. Vaak verbazen we ons over het lage niveau, de slechte zinsbouw, maar ook het feit dat ze moeilijk de overgang van informeel naar formeel taalgebruik kunnen maken. Dit komt naar voren tijdens schrijfopdrachten, maar ook wanneer kinderen teksten moeten schrijven bij andere vakken, zoals verslagen en werkstukjes.
Aanvullend op mijn curriculum-analyse heb ik daarom nog een vragenlijstje afgenomen bij de leerkrachten bovenbouw over de schriftelijke vaardigheid, om te kijken of de geluiden die ik heb opgevangen uit de gesprekken bevestigd werden en of het aanleiding geeft om dit domein te verwerken in mijn herontwerp.
En ja, de antwoorden op de vragen geven mij voldoende aanleiding om dit domein te verwerken in mijn herontwerp.
Hiermee heb ik dan mijn tweede domein bepaald!
Het zou dus ook te vroeg zijn om hier iets voor te gaan ontwerpen.
Kijkend naar de vakdomeinen in onze school die extra aandacht verdienen, denk ik aan gesprekken die ik met collega's uit de bovenbouw heb gevoerd over het niveau waarop onze leerlingen teksten schrijven. Vaak verbazen we ons over het lage niveau, de slechte zinsbouw, maar ook het feit dat ze moeilijk de overgang van informeel naar formeel taalgebruik kunnen maken. Dit komt naar voren tijdens schrijfopdrachten, maar ook wanneer kinderen teksten moeten schrijven bij andere vakken, zoals verslagen en werkstukjes.
Aanvullend op mijn curriculum-analyse heb ik daarom nog een vragenlijstje afgenomen bij de leerkrachten bovenbouw over de schriftelijke vaardigheid, om te kijken of de geluiden die ik heb opgevangen uit de gesprekken bevestigd werden en of het aanleiding geeft om dit domein te verwerken in mijn herontwerp.
En ja, de antwoorden op de vragen geven mij voldoende aanleiding om dit domein te verwerken in mijn herontwerp.
Hiermee heb ik dan mijn tweede domein bepaald!
woensdag 9 maart 2016
Motivatie: Denkdagen en visiegroep....waar mijn studie MLI mij nu (al) brengt!
Wat ik een ontzettend inspirerend en uitdagend aspect van mijn studie MLI vind, is dat ik nu deelneem aan 'denkdagen', waarop ik samen met het MT en de ib'er denk over de koers die we met onze school willen uitzetten. Ook neem ik deel aan de visiegroep, waarin ik met collega's denk over en werk aan het vormen van de visie van de school (zie eerdere bericht over kennisclip visie).
Het is fijn te merken dat wat ik tot nu toe heb gelezen en gedaan tijdens mijn studie al van waarde is voor wat we op school bespreken. Ik merk dat ik een bijdrage kan leveren en dat deze gewaardeerd wordt. Dit is een goede stimulans, wanneer ik het vele werk van de studie even niet overzie of ik vastloop in een opdracht: ik kan al goed voor me zien en ervaren waar ik het voor doe.
Labels:
Denkdagen,
Flow,
herontwerp,
ik,
LA2,
MLI rollen,
passie,
reflectie,
visie
Eerste ingeving, vaak goed...
Ik ben nu al een paar dagen bezig (een paar? heul veul!) met het lezen over, denken over, werken aan mijn herontwerp...en ik sta nog steeds op een wiebelig laddertje, het schiet niet op.
Maar zojuist bedacht ik me, na me verdiept te hebben in Bloom en Marzano's taxonomy, dat ik voor mijn herontwerp toch beter voor de roltrap van Miller kan kiezen voor mijn herontwerp, iets waar ik heel in het begin al aan dacht.
Ik vind Bloom en Marzano erg interessant en ben zeker van plan ze ook te gaan gebruiken in (her)ontwerpen in de toekomst. Ze zijn ook zeker bruikbaar voor het ontwikkelen van zelfsturing van leerlingen. Maar omdat ik voor mijn herontwerp kies voor zelfsturing in combinatie spelling/ww-spelling/teksten zijn deze modellen minder praktisch, omdat het een vakgebied is dat zich minder leent voor Bloom en Marzano. Althans dat is mijn conclusie.
En hé, wie zegt dat ik geen combinatie kan maken?? Ik hoop dat ik met de keuze voor Miller wel snel van mijn laddertje kan stappen en op de roltrap in de versnelling ga!
Maar zojuist bedacht ik me, na me verdiept te hebben in Bloom en Marzano's taxonomy, dat ik voor mijn herontwerp toch beter voor de roltrap van Miller kan kiezen voor mijn herontwerp, iets waar ik heel in het begin al aan dacht.
Ik vind Bloom en Marzano erg interessant en ben zeker van plan ze ook te gaan gebruiken in (her)ontwerpen in de toekomst. Ze zijn ook zeker bruikbaar voor het ontwikkelen van zelfsturing van leerlingen. Maar omdat ik voor mijn herontwerp kies voor zelfsturing in combinatie spelling/ww-spelling/teksten zijn deze modellen minder praktisch, omdat het een vakgebied is dat zich minder leent voor Bloom en Marzano. Althans dat is mijn conclusie.
En hé, wie zegt dat ik geen combinatie kan maken?? Ik hoop dat ik met de keuze voor Miller wel snel van mijn laddertje kan stappen en op de roltrap in de versnelling ga!
Herontwerp deel 4: Zelfsturing it is!
Zelfsturing, dat is het woord (en 1e concept/domein)!
Al lezende kwam ik daar achter...na eigenaarschap, zelfregulatie, executieve functies, leervaardigheden...is dit het woord dat ik het beste en duidelijkste vind!
Spelling (inclusief ww-spelling) is het 2e domein
Want ik wil zelfsturing graag toepassen in een iets minder voor de hand liggend domein dan bijvoorbeeld wereldoriëntatie. Interessant hierbij vind ik: hoe krijg je kinderen nu (zelfs!) intrinsiek gemotiveerd bij een vak als spelling. Dus....
Er is nog een 3e domein: motivatie
Op naar de doelbepaling en het (rol)trapmodel! (of nog beter het:
LOLTRAPMODEL: lekker gek ☺
Fijne bijkomstigheid zou wel kunnen zijn dat het ook vrij makkelijk op andere domeinen toepasbaar kan zijn.
Tijd voor onderhoud!
Hemeltje! Wat loop ik achter op mijn blog! Ik zal vandaag eens even een inhaalslag plegen!
pfff gelukkig maar! ☺
Abonneren op:
Posts (Atom)