vrijdag 22 april 2016

Alle onderwijsmodellen in één dag

... dat is de naam van de thema-bijeenkomst van Sardes, die ik gisteren samen met een aantal collega's en directie heb bijgewoond. We wilden hier extra input krijgen om onze koers te bepalen en te onderbouwen.

Het was een boeiende bijeenkomst waarin we veel bevestiging, maar ook stof tot nadenken hebben gekregen voor wat betreft onze koers.

Verrassend was de informatie over groepsdynamisch onderwijs. Dit model werd gepresenteerd als tegenhanger van het individuele, gepersonaliseerde onderwijs.

Fijn om te merken tijdens deze bijeenkomst bevestigd te zien, dat de manier waarop wij onze koers bepalen en het proces waarin wij dit vormgeven, goed is.


zondag 17 april 2016

Stop....En door. Met LA5, part 1

Geïnspireerd door Sabine, ben ik ook maar gewoon door gegaan met het conceptmappen, nu met de theorie over onderzoek doen...tot zover.
Ik heb al een idee voor het onderzoek, dat gaat namelijk richting: welke groeperingsvorm(en) past (straks) het beste bij onze onderwijsvisie en ons onderwijsconcept?
Misschien dat ik een bepaalde groeperingsvorm, of een beperkt aantal groeperingsvormen moet onderzoeken in relatie tot onze onderwijsvisie/onderwijsconcept? Dat lijkt me beperkter en gerichter.
Ik heb er in ieder geval veel zin in, want ik vind het onderwerp zeer interessant en ook zeer relevant voor mijn onderwijspraktijk. Ik heb het ook met onze directeur besproken en we zijn het er over eens dat dit een van de prioriteiten is om dit duidelijk te krijgen.

zaterdag 16 april 2016

Très BON

Vandaag naar een symposium van BON geweest. Ik ben er vorig jaar ook geweest en vond het toen verrassend inspirerend en interessant en dit jaar heb ik het nog meer zo ervaren.
Hoogtepunt was natuurlijk de komst van Sander Dekkers die het advies Onderwijs2032 kwam 'verdedigen'. De BON-leden vrezen met de komst van dit advies  dat de rol van de vakdocent een ondergeschikt karakter gaat krijgen, ondergeschikt aan de integratie van vakken, waardoor er meer nadruk op de leervaardigheden komt te liggen, persoonlijkheidsvorming en burgerschapsvorming. Ook bestaat er de overtuiging dat dit advies, veel meer dan een advies is en nu als curriculum gaat gelden. Toch benadrukt Dekkers meerdere malen dat het advies dient om door te blijven praten over 't curriculum en dat leerkrachten input moeten blijven geven op wat zij vinden wat kinderen moeten leren. Het advies is daarmee meer een uitgangspunt om weer verder te denken over het curriculum. Na deze dag las ik de bijdrage van Jelmer Evers, waar hij het curriculum als brug naar beter onderwijs benoemt. Ik kan me daarin helemaal vinden.

Ook sprak Erik Vermei, de algemeen directeur van de IVA in Driebergen (waar het symposium gehouden werd). Vorig jaar leverde hij een quote die me aan de titel van mijn visiestuk heeft geholpen. Ook deze keer sprak hij weer een mooie uit:
De meeste sprookjes in onderwijsland zijn bedrog, maar als je goed kijkt zijn ze er toch.
De IVA is een private business school op mbo en hbo niveau. De verhalen van Vermei over de toewijding van de docenten op deze opleiding, zijn altijd inspirerend en geven uiting aan de overtuiging dat goede docenten een goed en inspirerend verhaal moet kunnen vertellen in de klas.

Maurice de Hond kwam vertellen over zijn onderwijsconcept O4NT (Onderwijs voor een Nieuwe Tijd). Het verhaal van de Hond was een prachtig succesverhaal, maar nog weinig (niet) onderbouwd door concrete resultaten (en dat valt dan toch tegen van iemand als de Hond). Natuurlijk waren er uitgangspunten/kenmerken waar iets voor te zeggen is, maar overtuigen deed het me niet.

Interessant en ook grappig was de lezing van Anna Bosman, hoogleraar Dynamiek van het leren & ontwikkeling aan de Radboud Universiteit. Zij veronderstelt dat problemen als dyslexie en dyscalculie voorkomen kunnen worden wanneer de basisvaardigheden lezen, spelling en rekenen goed aangeleerd worden in de onderbouw. Dit blijkt ook uit onderzoek dat zij heeft gedaan. Ze vindt ook dat de rol van ICT beperkt moet worden in de onderbouw.
Ik wil haar publicaties graag nog gebruiken voor het uitbreiden van mijn visiestuk.

De dag werd afgesloten met een debat tussen een aantal politici (Vaste Kamercommissie Onderwijs).
Wat hierin met name naar voren kwam was: Heeft het advies Onderwijs2032 nu eigenlijk wel de prioriteit, zijn er niet nog veel dringendere zaken in ' t onderwijs die eerst eens aangepakt moeten worden? Maskeert het advies het niet nadenken over oplossingen van urgentere zaken?

Het wordt van de dag werd geleverd door de columnist Jeronimoon: geprullebakkeerd. Het is de moeite waard eens op zijn site te kijken!




dinsdag 12 april 2016

Wat zal de badmeester zeggen?



Of LA2 echt ten einde is, weet ik natuurlijk nog niet, dat zal pas blijken als ik een reactie terug heb op mijn selfassessment.

Maar alles is ingeleverd en dat is een enorm fijn gevoel. Ik heb echt een enorme eindsprint ingezet deze laatste dagen om niet al te veel vertraging op te lopen en ook weer op een frisse manier te kunnen beginnen met LA5.

Eindsprintjes trekken is iets wat ik wel vaker doe, ze vallen me altijd zwaar, maar geven me aan de andere kant ook heel veel voldoening. De druk van de eindsprint doet ook wel iets met mij, het bekende cliché: ik presteer echt goed onder druk. Maar of ik beter presteer...ik weet het niet zeker.
(dat is namelijk niet wetenschappelijk onderzocht ☺)

Zwemmen, zo noemden ze de manier van leren bij dit LA. Ik houd wel van zwemmen en ik kan het ook goed: prima condities om tot flow te komen. Dat gebeurde ook wel, maar de aanloop daar naar toe was soms lang. Een bepaalde mate van zekerheid vind ik wel fijn of het nou om zwemmen (mij zul je niet ver de zee op zien zwemmen) of studeren gaat. En dat merkte ik ook bij dit LA. Het zelf op zoek moeten naar hoe ik de curriculumanalyse zou vormgeven en inrichten vond ik in het begin best lastig. Ik stoeide met het feit dat onze school op sommige punten nog uit twee scholen bestaat. En met het feit dat we bezig zijn met een nieuwe visie en koers, maar na een tijdje en wat aanwijzingen van de docent begon het een soort van puzzel te worden, waarvan de puzzelstukjes nog op de goede plek gelegd moesten worden en toen werd het leuk! Het is heel interessant om je school zo in beeld te brengen. Het vraagt om meer en ik twijfel er niet aan dat dat er gaat komen. En dan bedoel ik het werken aan de zwakke punten en het in beeld blijven houden van het curriculum.
Het is fijn als mijn collega's zeggen dat zij het beeld dat ik met curriculum analyse schets herkennen en dat het hen ook helpt een overzicht te krijgen. Het geeft me simpelweg een gevoel van voldoening. De prezi maken dat was ook zeker een flowmoment. Heerlijk om te doen. Te genieten van de ideetjes die steeds omhoog borrelen. Nog vind ik dat de prezi beter kan, beknopter...maar voor nu kan ik ook gewoon tevreden zijn met en genieten van het resultaat.

Ben je na de curriculum analyse net weer op de kant gekrabbeld. Duwen ze je gewoon weer terug, terug het diepe in en deze keer met de doelbepaling, het trapmodel en het herontwerp.
Ook hier kwamen pas in een later stadium de flowmomenten. Misschien is dat ook wel logisch, want eerst moest ik me wel verdiepen in de theorie om voldoende kennis te hebben om los te gaan. En theorie is er voldoende. Als je het een ook weer aan het ander verbindt, houdt de stroom te lezen artikelen en boeken niet op. Maar gelukkig had ik daar tijdens LA1 al een leermoment in gehad: focussen en afbakenen. Met name tijdens deze fase van LA2 kreeg ik het extra druk op mijn werk, waardoor ik dat heel vaak voorrang heb gegeven op mijn studie en dat leverde heel wat frustraties op, ook al was het een bewuste keuze. Juist in zo'n creatief proces als het herontwerpen, is tijd om 'te spelen', het divergente denken, erg gewenst en dat had ik niet echt. Als ik terug kijk op alle ideeën die ik tijdens mijn pitch nog had van wat ik eigenlijk allemaal nog in mijn herontwerp wilde stoppen....dan is het maar goed, dat de feedback daarbij was te kiezen. Gaf een hele hoop rust en nieuwe focus.
Wat heb ik nu geleerd in deze LA:
Sowieso heb ik weer heel heel kennis op gedaan. Het interessantste vond ik de theorie over zelfsturing en over taxonomiën. Het minst interessant vond ik de scrummy, wellicht omdat een scrummy eigenlijk heel goed is voor mij, plannen zou ik echt wel wat beter mogen doen. Maar al uit de vrees dat me dat toch niet gaat lukken, doe ik het maar gewoon liever helemaal niet.
Het analyseren van allerlei informatie en gegevens van mijn school en deze aan te vullen, totdat
mijn beeld compleet genoeg is.
Het ordenen van al die gegevens tot een logisch geheel. Het kritisch denken over en focussen op wat van belang is in zo'n analyse.
Het kritisch denken over de verschillende fases in een leerproces bij het trapmodel.
Met allerlei aspecten rekening te houden, bij het maken van een ontwerp van je onderwijs.
Feedback geven, daar steeds meer durf in tonen en niet denken: misschien is het wel stom als ik dit als feedback geef.
Ja, het was zeker een erg leerzaam LA. Wat ik wel jammer vind is dat ik nog maar weinig in mijn team heb kunnen delen. Ik heb wel input van ze gehad, maar toch had ik al graag wat meer van het herontwerp met ze gedeeld. Die tijd komt nog wel en ik als ik zie op welke andere manieren ik als student MLI op school bij verschillende zaken wordt betrokken, zie ik mijn rol groeien en zie ik mijzelf in die rol groeien.

En na deze eindsprint....is het afwachten. Hang ik daar aan de badrand, uit te puffen, te wachten op wat de badmeester gaat zeggen: mag ik onder de douche en aankleden of moet ik nog een rondje?

maandag 11 april 2016

Hoe Huib aka Mr. Quiche van andijvie een anDIVA maakte

Laat dat maar aan Huib over! Vandaag schotelde hij ons een overheerlijke andijviequiche voor.
Daar bleef ik graag nog even voor hangen, terwijl ik ook aan mijn herontwerp kon gaan werken....
Heerlijk in de lentezon opgegeten en genoten! (want er zaten ook noten in...maar verder was het niet flauw hoor!)

zondag 10 april 2016

Let's get this baby off the ground!

Vanochtend vroeg op gestaan om te werken aan het afronden van LA2....
Verstand op 0 en gaan....

Maar eh..heb net nog even over Flow gelezen en
'Verstand op 0' stond er niet bij!
Moet juist mijn vaardigheden en dus ook mijn verstand gebruiken!

'Creër een ideale werksituatie zonder afleiding.."
Okay, ik gooi zo meteen iedereen het huis uit, inclusief de kat

'Stel heldere doelen'
Misschien toch maar even opschrijven wat ik vandaag minimaal bereikt wil hebben, want alles afkrijgen, dat gaat me sowieso niet lukken, dat is nog veel. Maar dat het veel is, zoemt wel steeds in mijn hoofd, als een irritante mug.

Nou daar gaan we dan...

Fasten your seatbelts.....ready for lift-off


zaterdag 9 april 2016

maandag 4 april 2016

So sweet, die zoete aardappel

Sabine heeft ons vandaag weer culinair verrast met zelfs een voorgerecht en een hoofdgerecht! Allereerst een heerlijke gazpacho, beetje pittig, niet verkeerd!
En daarna zoete aardappel met advocado en tomaat...Ver - ruk - ke - lijk!



Under Construction.......we maken de balans op

Met ons ontwerpteam Under Construction hebben we vandaag elkaar feedback gegeven over onze bijdrage aan het ontwerpteam en we hebben ons ontwerpteam als geheel geëvalueerd.

Wat ik zelf als erg prettig heb ervaren aan dit ontwerpteam, dat de leden er waren wanneer ik ze nodig had, maar dat we elkaar ook voldoende vrijheid boden om lekker door te werken.
Wat ik graag had gezien is dat we wat meer van feedbackpartner hadden gewisseld. Ik heb hele fijne en goede feedback gehad van Dagmar, maar voor andere invalshoeken was een wisseling van partner ook fijn geweest. En waar ik zelf achteraf wat meer in had willen investeren was het kijken op elkaars blog en daar dan ook op reageren. Dat zou een mooie aanvulling zijn geweest. Iets wat ik zeker mee neem voor de komende periode.

Ik had zelf als sterke kwaliteiten van mezelf opgeschreven:
Kritisch
Betrokken
Behulpzaam
Bedachtzaam
Betrouwbaar
Open
Ik vind dat ik bij het geven van feedback probeer zo kritisch mogelijk te kijken naar het materiaal van een ander. Ik vind feedback geven leuk, maar ik voel me soms ook best kwetsbaar, het is toch ook het geven van je mening en die kan niet gedeeld worden. Maar het is ook het delen van je kennis en dan rijst bij mij wel eens de gedachte: alsof ik het allemaal weet. Maar mijn feedback is gelukkig altijd goed ontvangen (tenminste dat zeggen de ontvangers☺). Ik ben betrokken bij de ander, probeer een luisterend oor te zijn, ook als het niet over de studie gaat. Ik  probeer ook vaak tips te geven als ik dingen tijdens mijn eigen gegrasduin tegenkom.
Ik hoop dat anderen bij mij herkenning vinden en een open mind. Iemand die graag met ze meedenkt en het ook leuk vind om hun mening te horen.

Op de formulieren hieronder kun je lezen wat mijn ontwerpteamleden over mij schreven en hoe we ons ontwerpteam hebben geëvalueerd.




HELP, S.O.S. Want OH MAN....

wat heb ik nog een lange.....


Reldelijk lang Roltrapmodel, maar met begin en eind!

Hier vind je mijn (rol)trapmodel behorende bij mijn herontwerp.


Pitch herontwerp

Hierbij een link naar de pitch van mijn herontwerp.

Dit is de feedback die ik kreeg van mijn leerteam:
Ik moet dus een keuze maken: en dat ga ik doen ook!
Ik kies ervoor om een herontwerp te gaan maken voor het trapmodel van de leerling, dus voor zelfsturing bij het schrijven van teksten.
Hoewel ik de trap voor de docent gericht op het geven feedback ook erg belangrijk vind, ga ik de prioriteit nu aan de leerlingtrap geven.
De feedbacktrap kan altijd in later stadium nog.